Jodiumtabletten – Huisartsenpraktijk Wesselerbrink – Enschede
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Wesselerbrink
Wesseler-nering 60-8 7544 JC
Enschede

Terug naar overzicht

Jodiumtabletten

Wat moet ik met die jodiumtabletten die in de brievenbus zitten?

Geplaatst 10 okt 2017 – 10:08

Je moet er niet aan denken dat het gebeurt: een ongeluk in een kerncentrale net over de grens. En staat de wind ‘verkeerd’, dan kan een radioactieve wolk zomaar naar Overijssel drijven. Wat te doen? In elk geval de jodiumpillen slikken, die vanaf vandaag in de brievenbus liggen. Die voorkomen namelijk dat de schildklier radioactieve stoffen opneemt.

De komende dagen krijgen mensen tot en met 40 jaar en zwangere vrouwen in onze provincie deze tabletten thuis gestuurd. In tijden van een kernramp voorkomen ze namelijk dat de schildklier radioactieve stoffen opneemt. Door de tabletten in te nemen zit de schildklier zo vol jodium, dat de radioactieve jodium niet meer opgenomen kan worden.

Wie krijgen de tabletten nou eigenlijk thuisgestuurd?

Op de website van de Rijksoverheid staat daarover het volgende:

  • Mensen tot en met 40 jaar, die binnen de 0-20 kilometerzone (hemelsbreed) rondom een kerncentrale wonen.
  • Kinderen tot 18 jaar, die binnen de 20-100 kilometerzone (hemelsbreed) rondom een kerncentrale wonen.

Maar, er zijn uitzonderlijke gevallen voor onder meer onze provincie.

  • Rondom de kerncentrale Emsland (Duitsland) gelden andere zonegrenzen. Hier gelden (hemelsbreed) de afstanden 0-25 kilometer (mensen tot en met 40 jaar) en 25-100 kilometer (kinderen tot 18 jaar). Dat heeft te maken met het vermogen van deze kerncentrale.
  • In de gemeenten Dinkelland en Losser (kerncentrale Emsland) wordt in het Nederlandse gedeelte van de 0-25 kilometerzone aanvullend gedistribueerd op de postcodes: 7561, 7595, 7596, 7597, 7631, 7634, 7636, 7637, 7638, 7581, 7582, 7585, 7586, 7587. De jodiumtabletten die op deze postcodes worden bezorgd zijn bedoeld voor kinderen tot 18 jaar.

Leeftijd

Dat niet iedereen binnen de aangewezen zones in aanmerking komt voor jodiumtabletten, heeft met de leeftijd te maken. De schildklier van volwassenen neemt namelijk veel minder snel stoffen op, waardoor ze veel minder kans hebben ziek te worden.

De Nederlandse overheid heeft al dertig jaar jodiumtabletten op voorraad. Jan de Vries, arts bij de Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio, was de afgelopen jaren één van de voortrekkers van het uitdelen van de tabletten. “We hebben het erover gehad of die moesten blijven liggen, of uitgedeeld moesten worden. Maar als ze in het distributiecentrum blijven liggen kunnen we niet garanderen dat ze op tijd bij de mensen zouden aankomen.”

Eigen verantwoordelijkheid

Een beetje zorgwekkend is het misschien wel; zo’n doosje jodiumtabletten in de medicijnkast. En hoe controleer je nou of iedereen ze neemt? “We kunnen dat niet controleren. Het is uiteindelijk ieders eigen verantwoordelijkheid. Bewaar ze in je medicijnkast, dan weet je waar ze liggen mocht het echt nodig zijn.”

Mensen die de pillen niet opgestuurd krijgen maar wel willen hebben, kunnen de jodiumtabletten bij de drogist en apotheek kopen.

Bron: http://m.rtvoost.nl

Publicatiedatum: 26-11-2021