Geeft u toestemming voor het beschikbaar stellen van uw medische gegevens? – Huisartsenpraktijk Wesselerbrink – Enschede
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Wesselerbrink
Wesseler-nering 60-8 7544 JC
Enschede

Terug naar overzicht

Geeft u toestemming voor het beschikbaar stellen van uw medische gegevens?

Noodzakelijke gegevens 

De noodzakelijke gegeven uit uw dossier worden alleen beschikbaar gesteld als u toestemming geeft. Dit wordt ook wel opt-in genoemd. Het delen van uw gegevens mag bovendien alleen onder strikte voorwaarden en als er sprake is van een behandelrelatie. Landelijk hebben zorgaanbieders in overleg met patientengroepen afgesproken welke gegevens noodzakelijk zijn en aan wie deze gegevens beschikbaar gesteld worden.

Goed beveiligd

Alleen zorgaanbieders, zoals huisartsen, apothekers en in de toekomst ook medisch specialisten, kunnen uw gegevens inzien. Zorg-verzekeraars, werkgevers en bedrijfsartsen kunnen niet bij uw medische gegevens. De zorgaanbieders die medische gegevens beschikbaar stellen of raadplegen moeten ook nog eens aan strenge eisen voldoen.

Hoe geeft u toestemming?

U kunt het toestemmingsformulier gebruiken om toestemming of bezwaar te verlenen aan uw huisarts of apotheker om uw medische gegevens te mogen delen, zowel regionaal als landelijk. In het computersysteem van de huisarts en apotheker kan deze vastleggen of u toestemming heeft gegeven. U kunt uw toestemming altijd wijzingen.

Welke informatie kan geraadpleegd worden?

Wanneer u toestemming geeft aan uw huisarts en/of apotheker voor het beschikbaar stellen van uw gegevens, kunnen de volgende gegevens worden ingezien:

  • Alle belangrijke diagnoses
  • Actuele diagnoses van de laatste 2 jaar
  • Aantekeningen van de laatste 4 maanden of laatste 5 consulten
  • Medicatie
  • Allergieën, intoleranties en contra-indicaties

Daarnaast gaat het bij de uitwisseling altijd om personalia (BSN, naam, adres, geboortedatum, leeftijd en geslacht). Dan weet een zorgverlener zeker dat de gegevens bij u horen.

Op www.zorgnetoost.nl/optin vindt u actuele informatie over het delen van medische gegevens.

Publicatiedatum: 26-11-2021